Alles over vloerverwarming en vloerkoeling

Tegenwoordig worden vrijwel alle nieuwbouwwoningen voorzien van vloerverwarming, vaak in combinatie met vloerkoeling. Daarnaast worden er bij verbouwingen en renovaties ook veel vloerverwarmingen ingefreesd. Vloerverwarming en vloerkoeling is daardoor niet meer weg te denken! Op deze pagina vindt u alle informatie die van belang is bij de aanschaf van een vloer. Ook vindt u hier een aantal tips die u kunt gebruiken om de vloerverwarming en vloerkoeling zo optimaal mogelijk te laten presteren.

Vloerverwarming in het algemeen

Sinds begin 2000 is het toepassen van vloerverwarming in Nederlandse woningen en gebouwen extreem toegenomen. De laatste jaren worden zelfs nagenoeg alle nieuwbouwwoningen voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling. Zoals de naam vloerverwarming al aangeeft, wordt de ruimte vanuit de vloer verwarmd en eventueel gekoeld.

vloerverwarming

Verschillende systemen

Er zijn veel verschillende systemen ontwikkeld die voor de verwarming en/of koeling zorgen. De meest gebruikte systemen werken op water, dat verwarmd of gekoeld wordt en wordt rondgepompt door buizen die in de vloer zijn verwerkt. Het water kan worden verwarmd door een cv-installatie, warmtepomp of een zonneboiler. Naast deze watersystemen kennen we ook de elektrische vloerverwarming, die kan bestaan uit een kabel, platen, matjes of rollen. Ook is er een infrarood vloerverwarmingssysteem op de markt. Deze kunt u scharen onder de elektrische vloerverwarming.

Naast deze twee systemen kennen we ook twee installatiemethoden. Deze worden gesplitst in twee groepen: natbouw en droogbouw. Bij natbouw worden de verwarmingsbuizen op de betonvloer aangelegd en vervolgens met een dekvloer overgoten. De dekvloer moet drogen voordat er een vloerbedekking op gelegd kan worden. Met droogbouw worden de buizen niet in een dekvloer verwerkt, maar op een vlakke ondergrond geplaatst. Zo kunnen de buizen bijvoorbeeld in een isolatieplaat worden aangelegd waarop de vloerbedekking direct gelegd kan worden.

Voor- en nadelen van vloerverwarming en vloerkoeling

Vloerverwarming en vloerkoeling hebben ten opzichte van de conventionele radiatoren een aantal voor- en nadelen.

Voordelen zijn onder andere dat u bij hoofdverwarming geen lelijke radiatoren meer heeft, de vloer niet heel koud aanvoelt, uw waarde van uw woning hoger is en u in veel gevallen minder stookkosten heeft. Het belangrijkste is echter dat, zoals u waarschijnlijk weet, warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Dit komt door de dichtheid en daarmee de massa van de lucht. Koelere lucht is zwaarder dan warme lucht waardoor de koude lucht zinkt. Het grootste voordeel van vloerverwarming is dat de warmtebron vanuit de vloer komt, hierdoor verwarmt de koude lucht snel en is het klimaat in de ruimte aangenamer.

Het nadeel van vloerverwarming is dat de wattage relatief laag is, gemiddeld 80 watt per vierkante meter. Bij een woonkamer van 40 vierkante meter levert een voerverwarming circa 3200 watt (40m2 × 80w = 3200w). Bij renovaties waar vloerverwarming als hoofdverwarming wordt gebruikt, komt men dan bij oudere, vaak slecht geïsoleerde ruimtes, capaciteit te kort. Wanneer er een tekort aan capaciteit is, wordt de ruimte slecht en soms ondermaats verwarmd. Hierdoor kan de ruimte juist onbehagelijk aanvoelen. Dit is overigens ongeacht welke vloerbedekking wordt gebruikt. Wat bij vloerverwarming ook vaak wordt opgemerkt als onbehagelijk, is de koudeval bij grote raampartijen. Door ramen komt in de koudere maanden erg veel kou binnen. Zoals eerder beschreven zinkt koude lucht en dit kan bij grotere raampartijen voor een koudeval zorgen. Een koudeval voelt als tocht en is vaak onbehagelijk.

“Heerlijk
warme voeten,
minder stookkosten
en verhoging
van uw
woningwaarde ”

Hoofdverwarming of bijverwarming

De keuze voor hoofd- en/of bijverwarming heeft geen nadelige gevolgen voor de vloerbedekking, ongeacht of deze bestaat uit parket, pvc, laminaat of tegels. Wat wel uitmaakt bij de keuze voor hoofd- of bijverwarming, heeft in vrijwel alle gevallen te maken met de benodigde wattages om de ruimtes warm te krijgen. Wanneer u voor de keuze staat om vloerverwarming in uw huis aan te leggen, is het belangrijk om te weten hoeveel capaciteit u nodig heeft om de ruimte(s) te verwarmen. Een goed advies hierbij is dan van groot belang.

Warmte-isolatie en warmtegeleiding

Bij vloerverwarming en -koeling wordt vaak over de isolatiewaarde (ook wel weerstand genoemd) van de vloerbedekking gesproken. Die isolatiewaarde wordt uitgedrukt als R-waarde. De isolatiewaarde van de vloerbedekking bepaalt hoe snel de warmte van de verwarming door de vloerbedekking heen trekt. Hoe lager de isolatiewaarde is, hoe sneller de warmte de ruimte bereikt. Helaas wordt hiermee niet het hele verhaal verteld!

Naast de isolatiewaarde heb je met vloerbedekking ook met warmtegeleiding te maken. Wat is het verschil? Een vloerbedekking met een hogere isolatiewaarde kan wel een hele goede warmtegeleiding hebben. Het duurt dan iets langer voor de warmte de ruimte bereikt, maar als de vloerbedekking eenmaal op temperatuur is, geeft deze evengoed haar warmte af als een vloer met een lage isolatiewaarde! Dit is met parket bijvoorbeeld het geval. Met parket duurt het iets langer voordat het de temperatuur afgeeft, maar dit is fractioneel en binnen de toleranties van vrijwel alle vloerverwarmingssystemen. Parket is daardoor een prima vloer voor deze vorm van verwarming. Door de goede geleiding van warmte gaat parket op vloerverwarming niet ten koste van uw rendement!

Als de kamer op temperatuur is, is de werking van de vloerverwarming een stuk minder. Dit komt door het zelfregulerend effect. In veel gevallen begint een tegel- of pvc-vloer dan weer koud aan te voelen, waar hout als natuurlijke isolator nog steeds warm en comfortabel aanvoelt.

Welke vloeren zijn geschikt?

Heel veel vloerbedekkingen zijn geschikt voor vloerverwarming en vloerkoeling. Naast tegel-, giet-, parket-, vinyl-, laminaat- of pvc-vloeren is zelfs tapijt geschikt. Belangrijk is hoe u de vloerverwarming gaat gebruiken en wat de isolatiewaarde en warmtegeleiding van de vloerbedekking is.

Optimaal rendement

Vloerverwarming moet op een andere manier worden gebruikt dan radiatoren. Wanneer een vloerbedekking wordt gekozen met een lage isolatiewaarde (R-waarde) kunt u de verwarming prima ’s avonds een standje zachter zetten. De volgende dag heeft u de ruimte dan relatief weer snel (ca. 2 uur) op een aangename temperatuur. Wanneer u een vloerbedekking heeft met een hogere isolatiewaarde is het verstandig om de vloerverwarming gedurende het stookseizoen op een vaste kamertemperatuur te houden. Dit verhoogt het rendement en bespaart stookkosten.

Overigens is het voor alle vloerbedekkingen beter om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Dit scheelt vaak veel werking in de vloer (bijvoorbeeld bij pvc). Wij adviseren om uw verwarming gedurende het stookseizoen op een vaste temperatuur in te stellen en te houden.

Opstookprotocol

Als u vloerverwarming heeft of u overweegt deze aan te leggen, krijgt u te maken met het opstookprotocol. Het opstookprotocol is om twee redenen belangrijk. Ten eerste haalt het de spanning uit de dekvloer. Ten tweede kan de vloerbedekking na het leggen zich aanpassen aan de vloerverwarming. Het Bedrijfschap afbouw heeft een richtlijn opgesteld die geldt als het te volgen opstookprotocol. Deze richtlijn behoren u en uw verwarmingsinstallateur te hanteren bij een nieuw aangelegde vloerverwarming.

Garantie

De gebruiksregels die belangrijk zijn, gelden voor alle vloerbedekkingen op vloerverwarming. Zolang de gebruiksregels worden nageleefd, kunt u jarenlang van uw vloerbedekking genieten en behoudt u garantie op uw vloer. Wij hebben de gebruiksregels in een overzichtelijk document samengevat.

De perfecte combinatie

Voor Cusiël Exclusieve Vloeren is parket samen met vloerverwarming de perfecte combinatie! Dit zeggen we niet omdat we parketliefhebbers zijn, maar vooral omdat we uit de praktijk weten dat een parketvloer zorgt voor minder stookkosten dan bijvoorbeeld pvc of tegels. Daarnaast voelt parket veel warmer aan de voeten dan veel andere vloerbedekkingen, zeker als de gewenste temperatuur in de ruimte is bereikt en de vloerverwarming bijna niet meer voelbaar warmte afgeeft.

Wilt u ook het comfort van vloerverwarming en parket? Wij hebben speciale combinatiepakketten waarbij u volledig wordt ontzorgd! Klik hier om contact op te nemen voor meer informatie of een afspraak.