Heb je na lang sparen en lang wachten eindelijk de sleutel van je nieuwbouw woning gekregen, dan moet je het nu tot jouw eigen paleisje maken.

Diep in je hart wil je een houten vloer, maar je hoort van iedereen (de wijze oom op de verjaardag, de aannemer die jouw huis heeft gebouwd, elke blogger op internet over PVC vloeren) dat je met vloerverwarming alleen maar PVC vloeren kan gebruiken.

Nu is het zo dat al deze mensen wel een waarheid hebben, alleen het is deels een waarheid. Want ja, het klopt, PVC heeft een lagere warmte weerstand echter moet je ook bedenken dat daardoor de vloer sneller afkoelt.

Ja, een houten vloer heeft een hogere weerstand, maar slaat ook meer warmte op.

Kan je me nog volgen?

Het is namelijk zo dat jouw fijne vloerwarming zorgt voor warme voeten. Maar hoeveel moeite moet hij doen om die warmte op dezelfde temperatuur te houden?

Je weet, want je bent nu eigenaar van een huis met vloerverwarming, dat je verwarming nooit uitgaat. Dus je hebt geen grote temperatuursschommelingen als met tradionele verwarming (bijvoorbeeld met een prachtig ingesteld programma op je Toon).

Dus heb je je huis lekker op warmte, dan hoeft de verwarming alleen maar te zorgen dat je temperatuur constant blijft. Bij een houten vloer is dat gemakkelijker, want de warmte die het hout heeft opgeslagen wordt ook afgegeven. Een PVC vloer heeft weinig opslagruimte, dus die zal alles constant doorgeven.

Als je iets verder zoekt op het internet dan je toetsenbord lang is, zal je zien dat er vaak wordt gesproken over de RC-waarde. Jij denkt eerst hierbij aan jouw vroegere RC auto (afstandsbestuurbare) maar als je gedachte weer terug is dan weet je dat het daar niets mee te maken heeft.

De RC-waarde is de term die wordt gebruikt voor het aanduiden van de warmte weerstand.

Jouw lekkere vloerverwarming geeft een warmte af van 0.15 m2 K/W. Dit is de waarde die bijna alle warmwater vloerverwarmingen hebben. Leuk, maar wat moet ik met dit gegeven?

Nou, als jij bijvoorbeeld een houten vloer hebt gevonden welke een RC-waarde heeft van 0.10 m2 K/W dan weet je dat je nog een speling hebt van 0.05 m2 K/W. Als de vloer zwevend wordt gelegd dan komt hier natuurlijk een ondervloer onder, dus deze ondervloer mag niet een hogere RC-waarde hebben van 0.05 m2 K/W. Er zijn zeer goede ondervloeren op de markt die hier ruimschoots onder blijven (tegenwoordig al op 0.01). Wanneer jouw houtenvloer vast wordt gelijmd aan de dekvloer, dan heb je zelfs helemaal geen bijkomend verlies.

Dus kortom, JA het is zeker mogelijk om jouw droompaleis te realiseren met een houten vloer, natuurlijk geldt hierbij wel dat het uiterst raadzaam is om zoveel mogelijk informatie te delen met je vloerenspeciaalzaak zodat je optimaal kan genieten van je vloerverwarming.